3 misvattingen over zakelijke energie

energie zakelijk

Elke ondernemer wil zijn zakelijke energiekosten zo laag mogelijk houden. Dus om ervoor te zorgen dat jij het scherpste energiecontract vindt, is het handig om de drie belangrijkste misverstanden over zakelijke energie weg te werken.

Misvatting 1: bij de energieleverancier zelf het zakelijke energiecontract afsluiten levert de meeste besparing op.

Het klinkt vrij logisch om een zakelijk energiecontract direct bij de energieleverancier af te sluiten. Er is immers geen tussenpersoon aanwezig die ook geld moet verdienen aan de deal. Verrassend genoeg is het tegendeel waar. Rechtstreeks een energiecontract afsluiten bij de zakelijke energieleverancier levert over het algemeen niet het grootste voordeel op. Als je echt het scherpste aanbod wilt kun je beter een online zakelijke energievergelijker gebruiken. Om … redenen

1. Er is veel concurrentie op een vergelijkingssite en om als energieleverancier in de top 3 van de vergelijker te komen, is een aanbod met scherpe energietarieven nodig.

2. Op een energievergelijker is het heel eenvoudig om direct en op je gemak diverse aanbiedingen te vergelijken en voor het beste aanbod te kiezen. Wanneer jij via de telefoon rechtstreeks contact hebt met de energieleverancier ben je minder goed in de mogelijkheid om te vergelijken. Dit weet de energieleverancier, dus om jou te overtuigen van zijn aanbod hoeft hij niet met het scherpste aanbod te komen.

3. Een online vergelijkingssite is voor de energieleverancier een snelle manier om zaken te doen waardoor de kosten voor marketing en sales beperkt worden. Dit zie je terug in het aanbod.

Misvatting 2: een mkb-energiecollectief zorgt altijd voor een scherpe deal

Koop met een grote groep ondernemers energie in en je hebt de scherpste energietarieven, toch? Niet dus. Bij veel mkb-energiecollectieven ligt de prijs vaak 20 tot 30 procent hoger dan bij een zakelijk energiecontract die je via een online energievergelijker afsluit. Bij een collectief worden vaak resellertarieven aangeboden, dit zijn niet de scherpste prijzen. Terwijl een energieleverancier zijn actietarieven alleen aanbiedt via een online energievergelijker. Ook doet niet iedere zakelijke energieleverancier mee aan het energiecollectief dus grote kans dat er nog goedkopere leveranciers zijn dan de winnaar van de veiling. Het kan uiteraard geen kwaad om je aan te melden voor een energiecollectief, maar vergelijk daarnaast altijd nog energie zakelijk op een online energievergelijker. Dan weet je zeker dat je uiteindelijk voor de scherpste deal kiest.

Misvatting 3: mijn huidige leverancier staat bovenaan in de online vergelijker. Ik hoef niet over te stappen.

Trap niet in deze valkuil. In praktijk werkt het namelijk zo: heb je een energiecontract met een vaste looptijd waarvan de einddatum in zicht is en je sluit nog geen nieuw contract af, dan veranderen je huidige energietarieven automatisch in hogere, variabele energietarieven. Dus ook als je huidige energieleverancier het goedkoopste zakelijke energie aanbod heeft, is het nodig om een nieuw energiecontract af te sluiten.