Energie Vergelijken

Energie vergelijken en overstappen, hoe zit dat?

energie vergelijkenAls het over gas en stroom gaat, hoor je tegenwoordig veel over energie vergelijken en overstappen. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk allemaal? Waarom hoorde je er vroeger nooit over? Kun je er echt geld aan overhouden? En waar moet je dan op letten? Hier lees je meer over energie en overstappen.

Om maar eens te beginnen met de vraag waarom er tegenwoordig veel te doen is over overstappen en vroeger niet: toen kon je je eigen energiebedrijf niet kiezen. Voor het jaar 2000 werden gas en elektriciteit geleverd door nutsbedrijven. Dit waren overheidsbedrijven die in een bepaald gebied elektriciteit en gas leverden. In grotere steden meestal een gemeentelijk energiebedrijf (GEB), daarbuiten een provinciaal bedrijf. Omdat de Europese Unie een ‘vrij verkeer van diensten’ wilde, is rond het jaar 2000 een begin gemaakt met liberalisering van de energiemarkt. Dit betekent dat iedereen zijn eigen energiebedrijf kan kiezen.

Kiezen uit verschillende energiebedrijven

Omdat alle energiebedrijven natuurlijk zo veel mogelijk klanten willen, proberen ze mensen over te halen klant bij hen te worden door allerlei aanbiedingen. Om alle prijzen op een rijtje te zetten, zijn er energievergelijkingswebsites. Op zo’n energievergelijker vul je een paar gegevens in, zoals je adres en je jaarverbruik van elektriciteit en gas. Als je je jaarverbruik niet weet, kun je de website je verbruik laten schatten. Daarvoor worden nog wat dingen gevraagd zoals uit hoeveel personen je huishouden bestaat, en of je een hoek- of tussenwoning hebt bijvoorbeeld. Als je klaar bent met invullen, gaat de energievergelijker voor je op zoek naar de beste aanbiedingen.

Overstappen via een Energiecollectief

Als je maximaal wil profiteren van een mooie energieaanbod dan raden wij je aan om je in te schrijven bij een energiecollectief. Zij houden vaak energieveilingen en zo kun je soms profiteren van enorme groepskortingen op de energie. Een energiecollectief bestaat uit een grote groep klanten, waardoor de energieleverancier vaak net een stapje verder willen gaan om te prijzen te laten zakken. Logisch; want zij hebben er dan in keer een hoop klanten bij en dat maakt een collectief interessanter voor hen dan een enkele klant.

Het overstappen zelf

Uit deze aanbiedingen die je tegenkomt bij het energie vergelijken, kies je de mogelijkheid die jou het beste lijkt. Je kunt je dan gelijk aanmelden door op een knop te klikken. Je vult dan alle gegevens in waarmee het energiebedrijf een contract kan opstellen, daarna ontvang je een e-mail om te bevestigen. In de wet staat, dat je je binnen veertien dagen nog mag bedenken. Lees het contract dus goed! Weet je zeker dat je het nieuwe contract in orde vindt, dan zegt je nieuwe energiebedrijf het contract met je oude energieleverancier op, en de zaak is geregeld.

Wat merk ik verder van de energie overstap?

Misschien vraag je je af of er in huis nog iets verandert als je verandert van energiebedrijf. Moeten er aansluitingen veranderd worden? Kom je in het donker te zitten? Maak je geen zorgen. De overstap is alleen maar papierwerk. Je merkt dus niets van de verandering – behalve dat je energierekening voortaan van een ander bedrijf komt, én dat deze lager is.

Aanbevolen websites:
Goedkoopste Energie leverancier vinden. 
Vergelijken, overstappen en direct besparen.